Flying over Grand Canyon

Tidigt dagen efter gick jag och Linnea upp, gjorde oss i ordning, packade ner tältet, åt frukost och fick sedan skjuts till Grand Canyons flygplats. I våran tour ingick det inte att åka helikopter men eftersom jag kände att det var något jag verkligen ville göra så betalde vi extra för att göra detta. Medan vi åkte helikopter plockade resten av gruppen ihop alla saker och packade in det i trailern. 
 
 
När vi hade lyft var vi tvugna att åka ungefär 10 minuter över skog för att komma till the Grand Canyon. När vi åkte över skogen såg vi rök och vår pilot (som för övrigt var en as-grym guide) berättade att varje år slår det ner mellan 200-300 blixtar som skapar bränder i Grand Canyon National Park. Jag var väldigt glad att jag visste denna information kvällen innan för då hade jag nog haft svårt att sova med alla blixtrar utanför tältet. 
Hur som helst var branden vi flög över bara under marken och hade hållt på i ungefär 6 dagar. På flera ställen i Grand Canyon National Park såg man stora nedbrunna områden eller områden som precis hade börjat växa upp igen. 
 
 
Indianer som upptäckte Grand Canyon för många många år sedan kallade Grand Canyon för Kaibab - vilket betyder ungefär Bergen som är upp och nedvända. Detta är något som jag tycker stämmer så otroligt bra när man ska förklara hur Grand Canyon ser ut. För du kör i skogen och helt plötsligt är det ett stup framför dig och en hel värld av orangea berg framför dig. När du flyger över blir det ännu mer tydligt hur Colorado River har format Grand Canyon nedåt i marken.
 
 
Det är helt otroligt hur stort Grand Canyon är. Det är svårt att få en rimlig uppfattning om hur högt ett berg är, hur långt det är från en sida till en annan eller hur bred the Colorado River faktiskt är. Grand Canyon är upp till 446 km lång, 29 km bred och 1857 meter djup. Beroende på om du är på den södra, norra, västra eller östra sidan såg även bergen och naturen lite annorlunda ut. Har man inte åkt helikopter över Grand Canyon tycker jag inte man får en rättvis bild ut av det fantastiska området. Även kul att få se Buffalos betandes i sin naturliga miljö och hur naturen förändras till exempel av alla blixtar.
 
Ser ni båtarna i Colorado River?
Helikopterturen varade i ungefär 50 minuter och när vi sedan kommer tillbaka till flygplatsen säger Linnea "Nämen kolla! Det är ju vi!" - mycket riktigt! Där på väggen satt vi!
 
 
Sedan kom vår tour guide och hämtade upp oss och äventyret fortsatte.